Szolnok legmagasabb pontja a 101,3 m magas Beke Pál halma. Szandaszőlős külterületén található. Egy kellemes kerékpártúrára ajánljuk. Szolnokról és Martfű felöl is kiépített kerékpárúton haladhatunk a 442-es út mellett és Szandaszőlős határában tábla jelzi, ahol le kell kanyarodnunk a kunhalom felé.  

A kunhalom honfoglalás kori temető és a legyőzött törökök csontjait tartalmazza. Beke Pál vitézről kapta a nevét.

Tiszai Lajos: Szolnokország: ….A Beke Pál halmának története volt a legszebb meséje…. Az nem homokból van ám, legfeljebb csak a teteje, hanem elporladt törökökből. Beke Pál úr vitézei annyi törököt kaszaboltak itt le, hogy a csontjaikból púp nőtt a földön, azt fújta be homokkal a szél. Ettől domb a domb! – magyarázta. De ez még nem volt elég, megtoldotta: legalul meg a kincsek vannak! …

 

A kunhalom az ősi magyar jelképrendszer szerint hármas halom volt és a környék legnagyobb, legmagasabb kunhalma volt… Pozitív, gyógyító erejű földsugárzások csomópontja, ráadásul egy különösen erős csomópont, több pozitív erővonal kereszteződésének a metszéspontja. Kultikus hely, mely testi, lelki problémákra jó hatással bír.