Már itt is van a huszadik Karcagi Birkafőző Fesztivál

2018-06-06 16:51:05

 

Júniusban Karcagon birkaétkek az asztalon. Masszívan tartja magát a mondás a Nagykunság fővárosában, ahova június 29-én és 30-án huszadjára várják a vendégeket a Karcagi Birkafőző Fesztiválra! Ilyenkor több száz bográcsban rotyog az étel, egészen a Hortobágyig száll a finom étkek illata! A város teljesen megtelik és minden a Nagykunság hagyományairól, és pár éve Hungarikummá lett ételéről, a karcagi birkapörköltről szól! Főzőversenyek, szórakoztató programok, kézműves vásár és kitűnő hangulat vár mindenkit, aki ellátogat a rendezvényre. 

A birkaétel főzőversenyre a nevezési határidő már május 20-án lejárt, ám a gyomrokat lehet készíteni! Az itt készült birkapörkölt sajátossága, hogy az egész birkatestet együtt főzik meg. A „karcagi” jelző  nem elsősorban a helyszínt, hanem a főzési módot mutatja. Ez az állat húsának eleinte víz hozzáadása nélküli pörkölését, szinte sütését és az előzetesen megperzselt fejjel, körmökkel, valamint a pacallal és belsőségekkel történő együttfőzését jelenti. A pörkölt fűszerezéséhez pedig csak vöröshagymát, őrölt- és csövespaprikát, valamint sót használnak. A főzés akkora öntöttvas lábasban történik, amelyben az egész állat húsa elfér.

Jöjjenek, és kóstolják meg a karcagi birkaétkeket június utolsó hétvégéjén! További részletek a www.karcaghu oldalon és az eseménynél: https://www.facebook.com/events/2060305914287512/