Őszi programok Nagykörűben!

2018-09-06 09:45:55

Cseresznyepálinka Fesztivál és Nagy Befőzés a Tisza partján!

 

Ez a Szolnoktól bő 15 perces autóútra lévő hangulatos kis Tisza parti település igazi cseresznyebirodalom, amit Magyarország Cseresznyéskertjeként ismerünk. Tavasztól ősz végéig számos, a cseresznyéhez, a helyi kézművességhez  köthető programot szerveznek itt, ami az ősz beálltával az alábbi két programban ölt testet:

 

2018.szeptember 15: Bulyáki Cseresznyepálinka Fesztivál és Bogrács Party

 

Második alkalommal kerül megrendezésre a Bulyáki Cseresznyepálinka és Bogrács Party, ahol a pálinka mellet rengeteg kézműves és színpadi program, továbbá szabadtéri főzés várja az érdeklődőket a festői Tisza-Parton, Nagykörűben

https://www.bulyakipalinka.hu/fesztival.html

2018.október 6: Nagy Befőzés

 

Ez a program szolgálja az őszi falusi 'kiskonyhai' hagyományok ápolását, felelevenítését: "Sütés, főzés, füstölés, savanyítás, préselés" - ahogyan a rendezvény szlogenje is hirdeti.

Az ősz egyik nagy eseménye a téli eltevés. Ilyenkor az udvarokat betöltik azok az utánozhatatlan illatok, amelyek nélkül elképzelhetetlen volt a falusi október. Ma is él az emberekben az igény a nagyanyáink világát idéző befőttek, savanyúk, lekvárok iránt, és él még nálunk a tudás is, amivel a közmondásszerűen kitűnő magyar alapanyagokból csodálatos ételeket varázsolunk.

Nagy kaland ez a helyieknek is: megelevenednek a fejekben a majdnem elfelejtett receptek, előkerülnek a régi eszközök, üstök, edények, káposztagyaluk, prések, darálók, hordók, fakanalak, dunsztosüvegek.
Megjelennek a házi konyhák termékei: befőttek, lekvárok, savanyúságok, zöldség-készítmények, füstölt termékek, must, savanyú káposzta – mindez egy igazi hagyományos vásári hangulatban, kisbíróval, népzenével, tökárveréssel, terményáldással.
Vásári komédiák, koncertek várják az ide látogatókat, kóstolhatnak gasztronómiai különlegességeket, felülhetnek a falunéző kisvonatra. Népi játszóház, gyermekműsorok, kézműves foglalkozások várják a családosokat, mulathatnak egész nap a főtéri forgatagban és a különleges hangulatú és ételválasztékú nyitott udvarokban is.

https://www.facebook.com/events/255061418674127/