Cseresznyeország vár!

2018-06-06 16:28:45

 

Tavasz elejétől az ősz legvégééig tart Magyarország Cseresznyéskertjében, ebben a Szolnoktól 20 perces autóútra található hangulatos kis Tisza-parti településen, Nagykörűben a Virágzástól Befőzésig rendezvénysorozat. Nem meglepő, hogy itt minden Nagykörű „piros aranyá”-ról, a gyümölcsök királynéjáról szól.  Nagykörűben a cseresznye a vendégszeretet jelképe. Zamata: egyedülálló, ezért vált országos hírűvé. Mérete: akár 40 mm is lehet. Nagykörű az ország cseresznyéskertje elnevezést is kapta, itt már 150 éve valamennyi családnak köze van a cseresznyéhez, cseresznyeszedéshez.

A soron következő nyári rendezvény a NAGY CSERESZNYESZEDÉS, melynek időpontja: június 9-10. A rendezvény egyik célja, hogy a termelők eladják a frissen szedett gyümölcsöt, hiszen a cseresznye frissen a legjobb.A vevők helybe jönnek azzal a céllal, hogy közvetlenül a termelőktől vásároljanak, és áralku után vásárolnak. A vásár másik célja, hogy bemutassák a cseresznye ezer arcát.

A cseresznye megjelenik feldolgozott formában: befőtt, lekvár, pálinka, fagylalt, cseresznyés sütemények, és ételek formájában, amit megkóstolhatnak és vásárolhatnak a látogatók. A kirakodóvásár lehetőséget ad a többi helyi termék eladására is. A rendezvényt kulturális programok is kísérik.

Az egész napos forgatagban, vidám játékokban is részt vehetnek az idelátogatók, pl.: ládacipelés. Ekkor kerül sor a legszebb kert, legnagyobb szemű cseresznye, legjobb cseresznyésgazda elismerő oklevelek átadása is.
A rendezvény látogatása (az esti koncert kivételével) ingyenes.

 

További rendezvényekkel kapcsolatban érdemes felkeresni a település honlapját www.nagykoru.hu vagy az eseményt: https://www.facebook.com/Nagykörű-Virágzástól-Befőzésig-Rendezvénysorozat-649895041817258/