22. Örökség Világzenei Fesztivál

2017-08-18 11:25:55

Lassan a nyár végéhez közeledünk, amikor mindenki szeretné ezen évszak fesztelenségét, a felhőtlen szabadság érzését újra és újra átélni, számtalan élményt elraktározni, amivel erőt gyűjthetünk és felkészülhetünk a hidegebb őszi, illetve téli hónapokra. Akik az Alföld szívében, Jász-Nagykun-Szolnok megyében kitérőt tesznek, hogy újabb emlékekre szert tegyenek, feltétlenül látogassanak el Szolnokra augusztus 18. és 20. között az Örökség Világzenei Fesztiválra.

A Tisza közvetlen közelében lévő, három napig tartó zenei eseményt 1996 óta töretlen siker koronázza. Az első alkalom óta csaknem kettőszázhatvanan léptek fel mintegy ötvennégyezer néző előtt. A fesztivál, már a nevében is kifejezi a célját, hogy teret adjon a magyar népzenei gyökerekből eredő zenék mellett a hazai nemzeti kisebbségek népzenéjét megelevenítő kortárs előadóknak, együtteseknek.

Ezért is mondhatjuk, hogy az Örökség fesztivál egy olyan etnozenei és kulturális program, mely a feltörekvő zenészeknek is lehetőséget ad – ezzel támogatva a kortárs művészeti vonalat –, hogy színpadra léphessenek, és a közönség produkcióikon keresztül megismerhesse őket.  A fellépők sorában a hazai világzenei előadókon kívül, több külföldi együttest is szeretettel fogadnak, erősítve az egyes népek zenei gyökereit, örökségét. Az idei előadók sokféle stílusjegyet fognak felmutatni, mint például a jazz, a raggae, a folk-rock vagy éppen az ír népzene.

Az első napon Ferenczi György és a Rackajam tér vissza hosszú idő után Szolnokra, akik mostanában az Első Pesti Rackák névre hallgatnak. Pénteken a Meshinda együttes is fellép, akik magyar és indiai népzenei alapokon nyugvó dalokat fognak játszani. A második napon, Szolnokról induló, a reggae, a punk, a rock, a dancehall és a ska műfajok keverésével egyedülálló stílust létrehozó Tigris zenekar zenél. Végül augusztus 20-án, a Zuboly zenekar szórakoztatja a közönséget. Ezen a napon a Desparado’s, a Hangszedők, illetve az Eclectica zenekarokat is hallhatjuk majd. Azonban egy ehhez fogható esemény nem is az igazi, ha nem lenne a gasztronómia világával párosítva. A nyárvégi hangulatról a közös zenélés és a tánc mellett, egyéb ízletes finomságok és hűsítők is gondoskodnak.